Thursday, April 2, 2015

Kembali Bersiaran

Salam semua,

Sori lama dah blog nie bersarang... mood ke laut.. dah balik umah pas keja nak mengadap laptop memang malas .. sebab byk keja lain dah menunggu nak diuruskan.  Nasiblah badan... org pompuan keja umah memang x penah abis.. dah tido pejam balik pon sama gak.. kadang2 dah tido pejam balik kalau x buat.. mmg sampai sudah cmtu jugak gamaknya..hahahah

Panjang nak berceloteh.. dah dekat  2 tahun x bersiaran.. macam2 benda dah berlaku dan berlalu.. ada kisah sedih.. kisah manis.. tapi itu semua dalam lipatan sejarah hidup aku.  Sememangnya wanita ni dikurniakan sifat kesabaran, kecekalan dan tabah menghadapi apa jua dugaan yang diberi olehNya.. aku bersyukur pada Allah kerana memberi aku ujian yang paling besar dalam hidupku. Sesungguhnya dugaan Allah itu mengingatkan aku untuk terus bersyukur untuk hidup dan meneruskan perjuangan hidup demi insan2 tersayang.  Apa juga yang terjadi itu dah ketentuan Allah. aku terima dengan lapang dada dan hati terbuka walaupon kadang2 ianya sangat menyakitkan.

Banyak benda nak share... tp yang pasti gambar2 aku xde. hp dan hilang atas kecuaian diri sendiri... bertabahlah ek.. 

oklah coretanku smpi di sini.. .nanti kalu rajin aku berceloteh lagi... Seronok rasanya dapat berbelog semula... 

Salam sayang dariku... 

p/s: ade ke org nak baca blog ko ni ain? :P

Wednesday, January 9, 2013

Selamat tahun baru 2013

Assalamualaikum..... 

Pembuka bicara untuk tahun baru 2013 ... aku harap belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013.. semoga segala azam dan impian untuk tahun 2011 telah terlaksana... dan mana yg belum tercapai tue bolehlah carry forward untuk tahun 2013...

Kejap jer rasanya dan 2013.... anak pun dan makin besar... tahun ni anak aku lisa dah start ke Pra-sekolah untuk 6 tahun.. mama macam biasa agak teruja sebab anak akan ke sekolah kebangsaan.  praktis untuk masuk ke alam persekolahan sebenar tahun depan.  Persediaan sekolah macam biasa jer... aku amik cuti seminggu untuk uruskan anak sekolah.... nak adjust masa balik setelah cuti sekolah panjang hari tue.  

alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar dan mcm biasa bila dah lama cuti nak masuk sekolah balik mcm2 perangai bleh tgk kat pagar sekolah tue... ada yg menangis... panjat pagar sekolah nak ikut mak pak balik... ada tu yg pegang mak pak x kasi balik..... lisa mula2 tu bergenang air mata jer sebab tgk xde geng dia dlm sekolah baru nie... sebelum ni masa 5 tahun sekolah kat tadika islam... sajer jer aku nak buat pembaharuan takot dia boring belajar benda yg sama ... 

masa mula2 hantar tue ramai mak pak dok berlonggok kat dalam pra sekolah nie.... pastu selepas diberi penerangan sekt ... dlm kol 8 mak pak disuruh pulang.. tinggalkan anak2 dgn cikgu2 yg ada.... mulalah perjalanan lisa di sekolah baru... sib baik sebelum tue dah jumpa geng2 masa sekolah tadika islam dulu...so kuranglah kesedihan dia..... aku x rajin nak snap gambar 1st day school lisa sbb masa tu aku x berapa sihat... so ini jelah gambo yg ada... 

 muka mencuka bila mama ckp nak balik dah.... 



kat skolah nie cikgu pandai attrack budak2 untuk pegi ke sekolah..ada jer tarikan yg buat budak2 nie rasa excited pegi sekolah... so harapan mama semoga lisa rajin2 belajar, cerdik pandai dan berjaya ke menara gading.... 

ok itu lah aktiviti pembuka tahun 2013... semoga tahun 2013 nie dilimpah kurniakan rezeki, diberikan kesihatan, dipermudahkan segala urusan, dan menjadi insan yang lebih baik dari sebelum ini.... azam tahun lepas ada yang tercapai... ada juga yg belum...so thn nie azam baru dan cuba sedaya upaya untuk capai azam yang disenaraikan...semoga tahun 2013 memberi sinar baru dlm hidup ku.... amin ya rabbal alamin..... 



Hepy besday Kakak Lisa yang ke 6


Lama dah gambo berperuk dlm note ... malas melanda... byk entry yg pending... so yg terbaru inilah... harijadi NUR ELISA MAISARA BT ZAMRI yang ke 6 pada 6 Januari 2013.  Sambutan yang ala kadar .... x buat majlis besar pun.. sekadar jemput adik beradik aku untuk makan kecil2an jer kat umah mak dgn sebijik kek SR yang menjadi benda wajib setiap kali nak celebrate besday anak. Keterujaan mak pak lisa ditambah dgn membuat sedikit goodies tok anak2 buah... saje suka2...


aku dan cik somi berpakat dgn adik beradik yg lain tok buat surprise kat lisa... dia mcm dapat hidu tp disebabkan kami xmau dia tau yang kami buat besday party (walaupun kocik yoo..) .. sampai kesudah tanda tanya lisa sepanjang hari tgk mama dan ayahnya pelik jer terjawab bila yani sampai umah mak aku bagi hadiah kat lisa... bkn main seronok lisa masa tue...

sian lisa kena kelentong sepanjang hari sabtu hari tue.... sibuk dok tanya kek sape dlm peti ais tue mama... nape kalu besday lisa... .lisa x dpt hadiah mcm adik2? mcm2 soalan dok tanya kat aku hari tue....aaissh.. pening gak kepala nak pikir jawapan... so inilah gambar yg sempat disnap pada hari kejadian.....



 achu pun tumpang sekaki potong kek... 




 ini je yang aku dan cik somi prepare... lain 2 lauk dlm tudung saji tue mak aku yg masak... lupa plak nak snap... kalu ikutkan lauk byk lagi tu..





inilah budak2 yg teruja tgk kek beso ... tgg masa nak ngap jer... 


SELAMAT HARI LAHIR BUAT LISA..  SEMOGA LISA MEMBESAR DENGAN SIHAT DAN CERDIK PANDAI..... JADI KAKAK YANG BERTANGGUNGJAWAB, PENYAYANG DAN ANAK YANG SOLEHAH DUNIA AKHIRAT... AMIN....

MAMA DAN AYAH SAYANG KAKAK KETAT2..... LUV U SAYANG!!!



Thursday, November 15, 2012

Kelantan part 3

pas balik dari rumah pakcik aku tue... kitaorg round bandar Kota Bharu nak cek in hotel lain sbb motel sebelum nie agak berbau hapak dan sgt x selesa... then abah cdgkan utk cek in hotel di bandar lak.. dkt tepi laut tue... hihihi... mula2 ingatkan hotel tue mahal...... nasib baik ada promosi......so harga lebih kurang cm motel yg kami duduk sblm nie... RM60 jew... so bermalam semalam disitu... tmpt pun cantik...bersih dan ada security lagi...... x sia2 dok pusing satu bandar cari hotel mlm tue... 

dlm keta sebelum tue adik2 aku dah ber'zikir' kat mak abah nak gi masuk istana kubang kerian... maka nak lepaskan hajat semua alang2 dah ada kat KB nie.. maka kami pepagi lepas sarapan terus pegi ke Istana Negeri.....org yg paling excited nak pegi aku tgk abah aku... yelah... tmpt keja dia masa muda2 dulu... siap amik gambo dgn kereta meriam lagi.. kenangan dolu2...hihihi...

layan jelah gambo...

 mak abah + anak kecik + cucu...



 payah betol nak amik gambo budak2 nie... ada jer yg nak lari...huh!!....





aku suka tgk gambar nie.... mak dgn abah... aku dan eja.... comey sgt!!



 mak dgn abah aku ... love them soo much!!!



dd dgn lisa.... posing di tangga blakang istana.....



ok.. lepas main lari2 kejar anak dlm istana ne... kitaorg lepak kejap menikmati makanan yg dijual kat bazar belakang istana nie... then bila perot sudah berisi... mulalah ekpedisi kami tok pulang ke rumah.... kembali mengharu birukan perjalanan yg jauh selama 8 jam ..... 

penat gak drive jauh2 ni...aku bergilir2 dgn dd dan abah.... lastly didi bawak smpi kl.....then berhenti kat station minyak mana ntah tukar semula dgn dd... actually masa tue dah dkt sgt nak sampai umah...memasing dah kepenatan... kami smpi kl lebih kurang kol 7 lebih... 

alhamdulillah selamat sampai...

Kelantan part 2

 sambungan part 1...


dah siap2 tue kami pun bergerak ke rumah pengantin ... rupa2nya dah terlewat utk satu event... dah ler mlm sebelum tue diaorg buat majlis nikah kami x dpt nak join sbb cari hotel dah lewat mlm... so pagi ni ingatkan event tok sanding...kiranya dtg umah pengantin dlm kol 11 lebih tue kira awallah ....rupa2nya dah lewat sbb ada majlis bertunang kakak kpd pengantin baru... 2 in 1 lah nie... sowi lewat!!! kami kan org jauh...huhuuhu.

moh tgk gambo .....



Tengah2 tue bakal pengantin thn dpn.. masa nie baru lepas majlis bertunangan.. Sharifah namanya... dpt org Shah Alam... 



 haruslah ada gambo tuan tanah skali dgn bakal pengantin...




 inilah bakal pengantin tahun dpn.. perancangan kawin bln 6 nanti...






 sepupu aku semua perempuan.. yg laki2 kecik gi..... so kak ida dan ana with husband masing2.. ana ni pun pengantin baru.. baru jer 2 bln kawin......



majlis sanding tghari tue aku x dpt nak join ..lepas mkn2 aku tinggalkan mak, abah, nenek, eja dan lisa kat kenduri tue... bwk dd, syira dan haziq cari pusat servis kereta...nk cek keta aku..... tunggu kat servis centre tue bukan main lama... dari kol 1 smpi kol 5... berjanggut rasanya...then balik semula ke rumah pakcik..kenduri pun dah selesai...huhuhuhu.... so dah petang kami pun berangkat pulang utk cek in hotel lain lak... nak bertolak pulang ke kl dah malam...sudahnya... esok jelah balik kl...so smbg next entry ek!!!




Kelantan part 1

Dah lama x balik Kelantan... rasanya last balik kelantan dlm 7-8 tahun yg lepas masa hantar kakak aku bertandang ke rumah mertua dia kat Machang... lama sgt dah x gi kelantan..time tue aku masih lagi tunangan org...hihihi...darah muda lah katakan....tp pergi dgn mak abah..so satu kereta org lelaki jer...satu kereta lagi org perempuan jer... pastu adalah 2 biji kete lagi adik beradik abah yang ikut...itu dululah....

jumaat 2 nov yg lepas kami bergerak dari rumah mak dlm kol 6++ pg... tapi banyak transit sbb bwk budak2.. mana nak berhenti makan, membuang air, tukar drebar.. .. dah le perjalanan panjang... kematu gak bontot dlm keta seharian... smpi kelantan lebih kurang dlm kol 3.30 ptg... ingat nak gi jejalan lu... tp sbb takot gelap x nampak jalan nak gi umah pakcik aku (sbb dh pindah rumah baru).... then pencarian rumah pengantin di teruskan dulu sblm hajat bershopping dilaksanakan... (nak shopping pun fulus kempis  .. ada hati nak shopping :P )

puas gak pusing2 satu bandar kuala krai tue...cari umah x jumpa.. pakcik aku bagi direction pun x terang... aku rasa smpi mlm pun x jumpa umah dia... deeerrrr..... lastly mengalah soh dia dtg amik kami kat petronas... 

lepas sesi beramah mesra dgn family... dlm kol 6 lebih kami pun mintak diri nak cari hotel tok menginap... sbb mlm tue ada majlis nikah... tp disebabkan dah agak gelap.. pencarian hotel smpi dkt kol 8 mlm... kitaorg x dpt nak gi majlis nikah tu sbb msg2 dah penat...budak2 pun dah ngamok... letih lapar .. dpt cek in hotel... gi makan.... balik motel... mandi2... siap pe yg patut..then masing2 tido kepenatan....

pepagi tue bermulalah jjcm kami di pasar ct khadijah...lama wooo x gi... jom layan gambo

 muka penat panjat tangga kejar anak2... huhuhuhu...





 tgk mak dgn nenek aku geram jer dgn kueh mueh kat psr ct khadijah nie.... kalu boleh semua nak beli...





 seronok tgk kaum hawa berniaga....







 akak nie saje interframe time aku nak snap gambo.... nak glamor lah tue... tgk lauk pauh dipagi hari...sungguh menyelerakan !!!...




..
 kenangan di psr ct khadijah...





 gambar nei nak fokus tang udang besar godang tue... aku geram jer tgk udang nie... rasa cm nak telan semua..tp apakan daya... org banje makan...x berani nak demand2... harga dia pon... agak mahal gak... cuba teka seekor bape hinggit??? aku tanya tgk pada saiz... ada harga dlm rm20 sekor.. bapok giler mahe kan..???


lepas kenyang makan.... balik motel...siap2 nak gi kenduri... sambung part 2 nanti ek!!







Thursday, October 18, 2012

Bodoh punya pasal...BUDIN dapat nama..

Hahahahha...tergelak sorg2 baca tajuk entry kali nie... alkisahnya anak aku syira skg nie sgtlah pandai... nak jadi minah propa gamaknya....ada je benda baru dia soh mama dia explore.... kengkadang tue menguji keimanan.....kdg tue nak marah pon x jadi... terus tergelak tgk gelagat dia...boleh??


alkisahnya... aku selalu marahkan anak aku kalu ckp benda2 yg x elok...mencarut ke....tp kdg2 dlm keadaan x sedar... ada kalanya terlepas ckp...so nak dijadikan cerita,  ada satu hari tue dok bersungguh2lah bercerita dgn mak aku pasal kevodohan seorg manusia tue... (adalah kisahnya.. malas nak citer)... then tiba2 sbb marahkan manusia tue... aku leh terckp 'bodoh betul budak tue"... tiba2..syira yg tgh leka mkn nasi depan aku menyampok ckp kat aku... 

syira:    mama ... berdosa ckp bodohlah mama....
mama:   (terkejut) abis tue nak ckp apa?
Syira: cik ema (pengasuh aku) ckp xleh ckp bodoh... ckp BUDIN!!

time nie mula mcm digeletek pewot dibuatnya... mak aku pandang aku... aku pandang mak aku... hahahahhaha.... terus mak aku bagi sedebik... 

Mak aku:   padan muka ko.. anak ajar mak.... elok sgtlah tue...!!!

bantai kitaorg ketawa terbahak2... kelakarlah syira nie... 
(dlm hati malunya mama dik..ko cerdik betullah... anak sapelah nie)...

so.. moral of the story... segala percakapan, perbuatan dan tingkah laku kita akan jadi contoh buat anak2 yg sedang membesar ni... .. cmne nak ckp ek... budak2 kecik nie dia x reti erti kata IKUT APA YG ORG TUA CKP, TP JGN IKUT APA YG KITA BUAT... eh cmno tue...lebih kurang gitu ar... . so... kita kena bagi pengajaran yg elok2 tok anak2 kecik nie sbb diaorg akan contohi kita dengan melihat dan menilai dari sudut mata pandangan diaorg sebagai anak kecil.... kita org dewasa nie yg kena bentuk anak2 kita supaya jadi yg lebih baik...so peace yoooo........wassalam