Posts

Kembali Bersiaran

Salam semua,

Sori lama dah blog nie bersarang... mood ke laut.. dah balik umah pas keja nak mengadap laptop memang malas .. sebab byk keja lain dah menunggu nak diuruskan.  Nasiblah badan... org pompuan keja umah memang x penah abis.. dah tido pejam balik pon sama gak.. kadang2 dah tido pejam balik kalau x buat.. mmg sampai sudah cmtu jugak gamaknya..hahahah
Panjang nak berceloteh.. dah dekat  2 tahun x bersiaran.. macam2 benda dah berlaku dan berlalu.. ada kisah sedih.. kisah manis.. tapi itu semua dalam lipatan sejarah hidup aku.  Sememangnya wanita ni dikurniakan sifat kesabaran, kecekalan dan tabah menghadapi apa jua dugaan yang diberi olehNya.. aku bersyukur pada Allah kerana memberi aku ujian yang paling besar dalam hidupku. Sesungguhnya dugaan Allah itu mengingatkan aku untuk terus bersyukur untuk hidup dan meneruskan perjuangan hidup demi insan2 tersayang.  Apa juga yang terjadi itu dah ketentuan Allah. aku terima dengan lapang dada dan hati terbuka walaupon kadang2 ianya sang…

Selamat tahun baru 2013

Image
Assalamualaikum..... 
Pembuka bicara untuk tahun baru 2013 ... aku harap belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013.. semoga segala azam dan impian untuk tahun 2011 telah terlaksana... dan mana yg belum tercapai tue bolehlah carry forward untuk tahun 2013...
Kejap jer rasanya dan 2013.... anak pun dan makin besar... tahun ni anak aku lisa dah start ke Pra-sekolah untuk 6 tahun.. mama macam biasa agak teruja sebab anak akan ke sekolah kebangsaan.  praktis untuk masuk ke alam persekolahan sebenar tahun depan.  Persediaan sekolah macam biasa jer... aku amik cuti seminggu untuk uruskan anak sekolah.... nak adjust masa balik setelah cuti sekolah panjang hari tue.  
alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar dan mcm biasa bila dah lama cuti nak masuk sekolah balik mcm2 perangai bleh tgk kat pagar sekolah tue... ada yg menangis... panjat pagar sekolah nak ikut mak pak balik... ada tu yg pegang mak pak x kasi balik..... lisa mula2 tu bergenang air mata jer sebab tgk xde geng d…

Hepy besday Kakak Lisa yang ke 6

Image
Lama dah gambo berperuk dlm note ... malas melanda... byk entry yg pending... so yg terbaru inilah... harijadi NUR ELISA MAISARA BT ZAMRI yang ke 6 pada 6 Januari 2013.  Sambutan yang ala kadar .... x buat majlis besar pun.. sekadar jemput adik beradik aku untuk makan kecil2an jer kat umah mak dgn sebijik kek SR yang menjadi benda wajib setiap kali nak celebrate besday anak. Keterujaan mak pak lisa ditambah dgn membuat sedikit goodies tok anak2 buah... saje suka2...

aku dan cik somi berpakat dgn adik beradik yg lain tok buat surprise kat lisa... dia mcm dapat hidu tp disebabkan kami xmau dia tau yang kami buat besday party (walaupun kocik yoo..) .. sampai kesudah tanda tanya lisa sepanjang hari tgk mama dan ayahnya pelik jer terjawab bila yani sampai umah mak aku bagi hadiah kat lisa... bkn main seronok lisa masa tue...

sian lisa kena kelentong sepanjang hari sabtu hari tue.... sibuk dok tanya kek sape dlm peti ais tue mama... nape kalu besday lisa... .lisa x dpt hadiah mcm adik2? m…

Kelantan part 3

Image
pas balik dari rumah pakcik aku tue... kitaorg round bandar Kota Bharu nak cek in hotel lain sbb motel sebelum nie agak berbau hapak dan sgt x selesa... then abah cdgkan utk cek in hotel di bandar lak.. dkt tepi laut tue... hihihi... mula2 ingatkan hotel tue mahal...... nasib baik ada promosi......so harga lebih kurang cm motel yg kami duduk sblm nie... RM60 jew... so bermalam semalam disitu... tmpt pun cantik...bersih dan ada security lagi...... x sia2 dok pusing satu bandar cari hotel mlm tue... 
dlm keta sebelum tue adik2 aku dah ber'zikir' kat mak abah nak gi masuk istana kubang kerian... maka nak lepaskan hajat semua alang2 dah ada kat KB nie.. maka kami pepagi lepas sarapan terus pegi ke Istana Negeri.....org yg paling excited nak pegi aku tgk abah aku... yelah... tmpt keja dia masa muda2 dulu... siap amik gambo dgn kereta meriam lagi.. kenangan dolu2...hihihi...
layan jelah gambo...
 mak abah + anak kecik + cucu...


 payah betol nak amik gambo budak2 nie... ada jer yg n…

Kelantan part 2

Image
sambungan part 1...

dah siap2 tue kami pun bergerak ke rumah pengantin ... rupa2nya dah terlewat utk satu event... dah ler mlm sebelum tue diaorg buat majlis nikah kami x dpt nak join sbb cari hotel dah lewat mlm... so pagi ni ingatkan event tok sanding...kiranya dtg umah pengantin dlm kol 11 lebih tue kira awallah ....rupa2nya dah lewat sbb ada majlis bertunang kakak kpd pengantin baru... 2 in 1 lah nie... sowi lewat!!! kami kan org jauh...huhuuhu.
moh tgk gambo .....


Tengah2 tue bakal pengantin thn dpn.. masa nie baru lepas majlis bertunangan.. Sharifah namanya... dpt org Shah Alam... 


 haruslah ada gambo tuan tanah skali dgn bakal pengantin...



 inilah bakal pengantin tahun dpn.. perancangan kawin bln 6 nanti...





 sepupu aku semua perempuan.. yg laki2 kecik gi..... so kak ida dan ana with husband masing2.. ana ni pun pengantin baru.. baru jer 2 bln kawin......


majlis sanding tghari tue aku x dpt nak join ..lepas mkn2 aku tinggalkan mak, abah, nenek, eja dan lisa kat kenduri tue...…

Kelantan part 1

Image
Dah lama x balik Kelantan... rasanya last balik kelantan dlm 7-8 tahun yg lepas masa hantar kakak aku bertandang ke rumah mertua dia kat Machang... lama sgt dah x gi kelantan..time tue aku masih lagi tunangan org...hihihi...darah muda lah katakan....tp pergi dgn mak abah..so satu kereta org lelaki jer...satu kereta lagi org perempuan jer... pastu adalah 2 biji kete lagi adik beradik abah yang ikut...itu dululah....
jumaat 2 nov yg lepas kami bergerak dari rumah mak dlm kol 6++ pg... tapi banyak transit sbb bwk budak2.. mana nak berhenti makan, membuang air, tukar drebar.. .. dah le perjalanan panjang... kematu gak bontot dlm keta seharian... smpi kelantan lebih kurang dlm kol 3.30 ptg... ingat nak gi jejalan lu... tp sbb takot gelap x nampak jalan nak gi umah pakcik aku (sbb dh pindah rumah baru).... then pencarian rumah pengantin di teruskan dulu sblm hajat bershopping dilaksanakan... (nak shopping pun fulus kempis  .. ada hati nak shopping :P )
puas gak pusing2 satu bandar kuala k…

Bodoh punya pasal...BUDIN dapat nama..

Image
Hahahahha...tergelak sorg2 baca tajuk entry kali nie... alkisahnya anak aku syira skg nie sgtlah pandai... nak jadi minah propa gamaknya....ada je benda baru dia soh mama dia explore.... kengkadang tue menguji keimanan.....kdg tue nak marah pon x jadi... terus tergelak tgk gelagat dia...boleh??

alkisahnya... aku selalu marahkan anak aku kalu ckp benda2 yg x elok...mencarut ke....tp kdg2 dlm keadaan x sedar... ada kalanya terlepas ckp...so nak dijadikan cerita,  ada satu hari tue dok bersungguh2lah bercerita dgn mak aku pasal kevodohan seorg manusia tue... (adalah kisahnya.. malas nak citer)... then tiba2 sbb marahkan manusia tue... aku leh terckp 'bodoh betul budak tue"... tiba2..syira yg tgh leka mkn nasi depan aku menyampok ckp kat aku... 
syira:    mama ... berdosa ckp bodohlah mama.... mama:   (terkejut) abis tue nak ckp apa? Syira: cik ema (pengasuh aku) ckp xleh ckp bodoh... ckp BUDIN!!
time nie mula mcm digeletek pewot dibuatnya... mak aku pandang aku... aku pandang m…