Tips kurangkan berat bdn

hari nie aku nak kongsi tip kesihatan dengan kengkawan semua... sejak dua menjak nie terasa diri amat berharga...wah... poyonya... sape x syg badan.. nak pakai lama nie... sbb apa makin usia meningkat nie... mcm2 penyakit leh dtg... so start dari skg kita kena tahu apa yg kita ambil setiap hari untuk memastikan makanan tu makanan seimbang atau x... heheehe... cm poyo jer bila ckp pasal makanan seimbang nie kan... aku sendiri pun x balance... ahhh.. kata perkongsian ilmu kan... jom kita kongsi tip2 untuk mengurangkan berat badan...

  1. kurangkan lebih kurang 500 kalori sehari daripada pengambilan makanan harian - maknanya.. makanan yg tinggi kalorinya mcm nasi, roti putih, fast food tu kena kurangkan dah lebihkan makanan yg mempunyai serat yg tinggi... contoh; oat, (kat ofis aku nie ramai yg diet xmkn nasi - memang berjaya menurunkan berat bdn... sgt kagum dgn kesungguhan diet diaorg tue...)
  2. lebihkan pengambilan makanan yang rendah kandungan tenaga tetapi bernutiri tinggi. Utk dptkan makanan yg rendah kandungan tenaga, pilih makanan yg tinggi kandungan air atau serat dan rendah lemak
  3. kurangkan makanan tinggi kandungan lemak seperti mentega, keju, makanan bergoreng - makna kata... mee goreng, bihun goreng, kuetiau goreng.. pisang goreng.. kena kurangkan.. semuanya yg sedap2 kan..huhuhu
  4. pilih daging tanpa lemak yang dibuang kulitnya... -nak masak ayam leh... tp kulit kena buang.. kalu mkn kfc tue nikmat yg paling terbaik tu tang kulitnya kan...so pesanan tok diri sendiri gak.... kulit ayam xleh mkn dah pasni...huhuhu
  5. tambahkan kekacang, bijiran, sayur-sayuran dan buah-buahan dalam menu diet anda... 
  6. makan dalam kuantiti yg kecil - tang nie memang kalau tekak naga rasa x ckp...tp sebenarnya dgn nasi satu portion, aym seketul dan sayur dah cukup complete tok satu hidangan makanan tok kita mkn... 
  7. kurangkan pengambilan gula tepu dan minuman beralkohol - air bergas tinggi kandungan gulanya..
  8.  minum segelas air 30 minit sblm dan selepas makan tetapi bukan semasa makan..... 

pada sesiapa yg tgh diet tu.. eloklah amalkan perkara2 spt di atas utk memastikan diet anda berjln dgn jayanya...  so tepuk dada tanya selera.. kalu nak umur pjg... kena dari skg nie jaga pemakanan, bersenam, hidup cara sihat ... sebb dari pemakanan gaklah kita leh dpt penyakit ..... kalu tersilap atau tersalah info harap dimaafkan..... sekian terima kasih...

p/s: ada kwn ckp minum extra virgin olive oil boleh kurangkan berat bdn dlm masa yg sama leh kurangkan kolesterol dlm darah... so aku baru mencuba...harap2 leh berjaya hendaknya.. anyway tq kak naja ..

Popular posts from this blog

Kembali Bersiaran

Selamat tahun baru 2013

Hepy besday Kakak Lisa yang ke 6